maanantai 28. helmikuuta 2011

Journalismi rikastuu, mutta konvergenssi on iso haaste journalisteille

Lupasin tunnilla laittaa linkin tähän NY Timesin Deepwater Horizonia käsittelevään artikkeliin.

Miksi artikkeli ansaitsee vielä oman blogipostauksen? Ennen kaikkea se on tyyppiesimerkki monimediaisuudesta: mahdollisuuksista, joita harva lehti vielä hyödyntää. Lisäksi se liittyy paljon laajempaan ja merkittävämpään ilmiöön - median konvergenssiin.

Konvergenssista journalistisesta näkökulmasta kertoo australialainen journalismin professori Stephen Quinn kirjassaan Convergent Journalism - The Fundamentals of Multimedia Reporting (2005). Kirjaa voi silmäillä Google Booksissa. Quinn kertoo journalismin muutoksesta ja kuinka se muuttaa koko journalismin ajattelutavan. Konvergenssihän on verkkoviestinnästä tuttu käsite, joka tarkoittaa tärkeimpänä median irtautumista laitesidonnaisuudesta. Siitähän juuri tässä on kyse: Hesarikaan ei ole enää sidottu painettuun paperiin, vaan se voi soveltaa mitä tahansa viestinnän muotoa - ainakin periaatteessa.

Kirja kehuu Turun Sanomia edelläkävijäksi monialustaisessa julkaisussa. Valitettavasti case-tutkimus ei näy Googlen selauksessa. Itse en ole TS:n webbisivuja mieltänyt kovin edelläkävijäksi.

Suomalaisten medioiden hallinta netin multimediasta ei vaikuta muutenkaan olevan päätä huimaavaa. Laajoja webbireportaaseja en ole vielä nähnyt yhtään. Yleltä löytyisi monipuolisin osaaminen, mutta journalismi vaikuttaa edelleen kovin lokeroituneelta television ja muun uutistuotannon välillä. Miksei Yle voisi vaikka toimittaa omaa verkkolehteään?

Hesarikin takkuilee jo tekstin kylkeen liitettävien videoiden kanssa. Kauhuesimerkki löytyy tästä videosta: tekstin kirjoittaneella toimittajalla ei ole mitään käsitystä videojournalismin retorisesta ilmaisusta äänenpainoissaan. Toimittajan teksti on ihan hyvää, mutta hän ei vain ole millään tavoin soveltuva uutistenlukijaksi. Monimediaisuus vaatii myös monipuolista ammattitaitoa. Onko journalismin opetuskin murroksessa? Pitäisikö kauppakorkeakoulun journalismin kurssillakin hypätä rohkeasti saman tien videoretoriikan uumeniin? Mitä jos kolmas reportaasi olisikin tehty vaikka ryhmätyönä televisiouutiseksi?

(Quinnilta löytyy myös toinen mielenkiintoiselta kuulostava kirja: Conversations on Convergence - Insiders' views on news production in the 21st century. Valitettavasti kumpaakaan ei ole kauppiksen kirjastossa.)

Ei kommentteja: