lauantai 5. helmikuuta 2011

Lukijatko syynä talousjournalismin tasoon?

Luennoilla on keskusteltu journalismin nykytilasta ja myös uutisten tasosta. Minkälaista on nykyinen talousjournalismi ja vastaako se lukijan odotuksia? Löysin mielenkiintoisen blogikirjoituksen, jossa Aku-Ville Lehtimäki kritisoi suomalaista talousjournalismia: http://finjo.fi/blog/2011/01/miksi-suomalainen-talousjournalismi-on-mita-on.


Lehtimäen mukaan suomalainen talousjournalismi on jopa luokattoman huonolla tasolla. Hän mainitsee esimerkkeinä muun muassa Kauppalehden uutisen kevään osingonmaksuista ja useiden talouslehtien huonon pörssiuutisoinnin tason. Osinkouutisen sävy on lähinnä positiivinen osakkeenomistajan kannalta, eikä siinä kerrota sen tarkemmin osingonjaon vaikutuksista. Pörssiuutisoinnissa jätetään myös usein tarkemmat analyysit tekemättä ja keskitytään vain kertomaan pörssin noususta tai laskusta.


Olen osittain samaa mieltä Lehtimäen kanssa. Esimerkiksi eri medioiden pörssiuutisiin tutustumalla voi huomata, että nämä uutiset eivät tosiaan sisällä kovin paljon informaatiota. Pörssin nousuista ja laskuista kyllä tiedotetaan, mutta tarkempaa analyysiä ei kovinkaan monista uutisista löydy. Marjatta Virtanenkin (2010) huomauttaa teoksessaan Sijoittajasuhteet johdon vastuuna, että tapahtumista, muutoksista ja liiketoimista uutisointi ei sinänsä tunnu olevan vaikeaa, mutta niiden vaikutusten analysointia ei tapahdu juuri lainkaan, vaikka sitä juuri kaivattaisiin (Virtanen 2010, 149-150).


Sen sijaan vaillinaisen uutisoinnin syistä Lehtimäki esittää melko teräviä mielipiteitä. Hänen mukaansa lehdet tai toimittajat eivät ole syypäitä journalismin tilaan, vaan syynä on tietämätön Suomen kansa. Todellako? Journalismi tuntuu menevän yhä enemmän lukijoiden ehdoilla ja asiakaslähtöisyys on toki lisääntynyt, kuten Jaakkokin on jo aikaisemmin todennut tässä blogissa. Mutta ehkä kyse on kuitenkin myös taloustoimittajista, kuten toimittaja Harri Auramokin toteaa: http://journalismikritiikki2009.wordpress.com/2009/11/13/auramo-talousjournalismin-puutteista-vaietaan.



Lähde: Virtanen, Marjatta 2010. Sijoittajasuhteet johdon vastuuna. WSOYpro Oy, Helsinki.

1 kommentti:

Jude kirjoitti...

Hmm, lukijatko syynä talousjournalismin tasoon? Sen kummemmin tutkimuksia kommentoimatta, perustan mielipiteeni omaan kokemukseeni lukijana.

Ilman kiinnostavaa sisältöä ei voi kirjoittaa kovin kiinnostavasti. Tekstin kiinnostavuus tulee tekstin sisällöstä ja siitä miten sisältö ilmaistaan.

Kunnianhimoinen jutun kirjoittaja aloittaa AINA sisällöstä. Kiinnostava teksti - laadukas teksti, tarvitsee paitsi tietoa, myös tarinoita ja kuvauksia, mutta myös lainauksia, vertauksia ja esimerkkejä.

Mielestäni talousjournalismissakin kirjoittamisen lähtökohta on vuoropuhelu. Lukijaa tulisi ajatella jutun osallisena.

Lyhyet katsaukset ja pelkät numerot harvemmin innostavat, lukijana ainakin itse kaipaan taustoituksia ja hieman laajempaa näkökulmaa.