torstai 3. maaliskuuta 2011

Onko talousjournalismissa tärkeämpää taloustietämys vai tekstin viihdyttävyys?

Vierailimme ryhmämme kanssa kurssimme aluksi Kauppalehdessä kuulemassa toimituspäällikkön esittelyä uutistoiminnasta Kauppalehdessä. Vierailun aikana tuli esiin eräs asia, joka jäi askarruttamaan minua, ja se askarruttaa edelleenkin. Vierailun aikana tuli ilmi, että Kauppalehden toimittajien koulutustausta on moninaista aina viestinnän ammattilaisista humanisteihin ja muiden tieteenalojen osaajiin.


Tämä herätti minussa ajatuksia siitä, mitä tulisi painottaa näin pienen erityisalueen uutisoinnissa ja toimittajien valinnassa näitä uutisia toimittamaan – asiantuntijuutta vai jouhevaa ja lennokasta tekstiä? Talousuutiset ja niiden selostaminen asiantuntevasti ja selkeästi vaativat taustatietoa ja ymmärrystä. Itse olen hieman skeptinen sen suhteen löytyykö humanisteilta tai viestinnän osaajilta kykyä ja tietämystä esimerkiksi vaativien taloudellisten asioiden selkeyttämiseksi tavallisen kansan ymmärrettäväksi, jos ne itsellekin on hieman hämärän peitossa.


Toinen puoli tässä pohdinnassa on tietysti se, että jos teksti ei ole tarpeeksi jouhevaa ja viihdyttävää se saattaa menettää lukijoita eikä ainakaan houkuttele satunnaisia lukijoita tarttumaan talousuutisiin. Tältä kannalta toki on varmasti osaltaan perusteltua pitää toimittajien joukossa niitä, joiden teksti tempaisee mukaansa, onhan näin mahdollista saada uusia kiinnostuneita ihmisiä seuraamaan talousaiheita.


Halusin saada selville saavatko viestinnän ammattilaiset koulutusta talousaiheisiin, ja onko huoleni esimerkiksi Kauppalehden tiedollisesta oikeellisuudesta turhaa. Kävin katsomassa Helsingin Yliopiston viestinnän laitoksen nettisivuja (www.valt.helsinki.fi/comm/fi/opiskelu/index.htm) ja tutkimassa mitä sisältyy kandidaatin ja maisterin tutkintoihin viestinnässä. Kandidaatin perusopintokokonaisuuteen sisältyy kurssit viestintä ja yhteiskunta sekä media, organisaatiot ja yhteiskunta. Nämä kurssit varmasti osaltaan hieman sivuavat talousaiheita, mutta muuten talousjournalismin tai taloustieteen opiskelua ei viestinnän laitoksella ainakaan opinto-oppaan mukaan tarjota.


Itse pidän tärkeänä sitä, että varsinkin talousuutiset ovat faktuaalisesti oikeita. Satunnainen lukija, joka lukee hieman väärin kirjoitettua tekstiä saattaa pohjustaa esimerkiksi eduskuntavaaliäänestyksensä tai henkilökohtaiset sijoitussuunnitelmansa virheelliseen tietoon, painottaessaan väärin ymmärtämäänsä talousaspekteja. Sekä jokaisen henkilökohtaisen taloudenhoidon että kansantalouden kannalta faktojen tulisi olla oikeita. Vertaisin tätä hieman maailmanpolitiikkaan tai politiikkaan yleensäkin – nämä asiat vaikuttavat kaikkien elämään halusimme tai emme, ja oikeellinen uutisointi auttaa tavallista kansalaista pysymään tietoisina ajankohtaisista asioista.


Kenties talousjournalismia tulisi kirjoittaa viestinnän osaajien toimesta, jotta se saa herätettyä lukijoissa mielenkiinnon ja ylläpidettyä tätä. Kuitenkin painottaisin taloustoimittajien koulutustaustan merkitystä. Haluaisinkin nähdä, että viestinnän laitoksilla talousjournalismia ja talousaiheita opetettaisiin enemmänkin, jotta voidaan varmistaa toimittajien ammattitaito ja osaaminen. Mitä mieltä sinä olet aiheesta?

Ei kommentteja: