tiistai 1. maaliskuuta 2011

Miten paperiset lehdet pitävät edelleen pintansa verkon uutistarjontaa vastaan?

Helsingin Sanomissa uutisoitiin maanantaina 28.1. Kansallisen Mediatutkimuksen (KTM) tuloksista. Tutkimuksen mukaan paperilehdillä on Suomessa vankka suosio, kun suomalaiset lukevat keskimäärin kymmentä lehteä, kahta sanomalehteä ja kahdeksaa aikakauslehteä. Tutkimuksen mukaan myös nuoret lukevat lehtiä, eivätkä ole kadonneet pelkästään internetin uutisoinnin pariin. Omasta mielestäni jopa mielenkiintoinen piirre on se, että nuoretkin lukevat kahta sanomalehteä ja seitsemää aikakauslehteä, lähes siis yhtä montaa kuin suomalaiset keskimäärin.

Otin esimerkiksi tilastoista Helsingin Sanomien verkkosivustojen ja paperijulkaisun lukijamäärien muutoksen, sillä mielestäni ne kuvaavat hyvin suomalaisen median muutosta. Helsingin Sanomat on Suomen laajalevikkisin paperijulkaisu, ja internetsivustoillakin yleensä viiden vierailluimman sivuston joukossa viikottain mitattuna.

Tilastokeskuksen kokoaman tutkimuksen mukaan vuonna 2001 Helsingin Sanomien lukijamäärä oli 1 150 000, ja vuonna 2006 1 046 000, kun vuoden 2010 lukema jo alle miljoonan eli 936 000. Mielestäni tämä lukema on pudonnut aika paljon, enkä niink

Verkkouutisten lukemisten määrä oli sen sijaan samassa ajassa kasvanut räjähdysmäisesti. Kun Helsingin Sanomien verkkosivuilla vieraili vuonna 2001 yhden viikon aikana 202 000 eri kävijää ja vuonna 2006 kävijöitä oli 550 000, niin vuonna 2010 samaisella viikolla vierailijoita oli jo 1 300 000.

Itse olin yllättynyt siitä, miten vähän paperilehtien lukijamäärät ovat suhteessa pudonneet verrattuna verkkolehtien lukemisen määrään. Tutkimuksessa kuitenkin oli luultavasti otettu huomioon hs.fi -sivusto, joka on ilmainen, eikä niinkään Helsingin Sanomien maksullista verkkolehteä. Tätä tarkastellessa lukijamäärät saattaisivat olla paljon pienemmät. Kuitenkin on selvää, että uutisten lukeminen netissä on lisääntynyt valtavia määriä.

Miksi kuitenkaan paperilehtien kulutus ei ole vähentynyt? Kenties kyse voi olla siitä, että lukukokemus itsessään kuuluu osaksi päivän rutiineja, esimerkiksi aamutoimia, ja fyysisen sanomalehden korvaaminen aamiaispöydässä voi olla vaikeaa. Toisaalta kenties internetistä voi olla lopulta vaikeaa löytää ryhmiteltynä ja loogisesti juuri kaipaamiaan uutisia esimerkiksi tietyiltä aihealueilta. Lisäksi itse ainakin nautin paperilehteä lukiessa sen esteettisyydestä, siitä miten koko ulkoasu on ajateltu valmiiksi. Ehkä myös joku muu on sitä mieltä, että uutissivustot internetissä ovat hyvin kalseita ja kliinisiä, ja nauttivat sommittelujen, fonttien ja kuvien harmoniasta.

Ajatukseni eivät kuitenkaan varmasti ole ainoita vaihtoehtoja, joten kuulen mielelläni kommentteja aiheeseen. Kerrothan siis, jos sinulle tulee hyviä ideoita mieleen ajatuksiani täydentäämän!

Lisää tietoa, ja mielenkiintoisia tutkimustuloksia voit lukea Kansallisen Mediatutkimuksen tiedoista (www.levikintutkimus.fi) tai TNS gallupin tekemistä verkkosivustojen viikkokäyntilaskuista (http://tnsmetrix.tns-gallup.fi/public/).

4 kommenttia:

Tiia kirjoitti...

Olen samaa mieltä Katariinan kanssa siitä, että paperilehdessä on oma fiiliksensä.

Aamun lehti lepää pöydällä maittavien ruokien kanssa, eikä hoputa lukijaa etenemään tiettyyn tahtiin menemällä taukojen aikana lepotilaan. Oikeastaan luen mielelläni jopa rästiin jääneitä vanhojakin lehtiä vaikkapa viikonloppuaamuisin, joten aiheiden päivänpolttavuudellakaan ei tuona rauhallisena hetkenä ole niin väliä... Myöskään käytännöllisyyden kannalta syöminen ja tietokoneen näppäimistön koskettelu samanaikaisesti ei tunnu järkevältä.

Mielenkiintoista seurata kuinka käy, kun tietokonetta yksinkertaisemmat tabletit valtaavat markkinat ja niiden hinnat laskevat peruskuluttajan ostoskoriin sopiviksi. Voisin kuvitella Hesarin pyrkivän jonkilaisiin kytkykauppoihin tabletin ja verkkolehtitilauksen kanssa. Kohta ne saattavat olla samanlaista arkipäivää kuin kännyköiden ja liittymien kytkykaupat...

Katariina ihmetteli kirjoituksessaan myös paperilehden lukijoiden ylisuurta siirtymää verkkolukijoiksi. Olen samaa mieltä, että olisi tosiaan mielenkiintoisempaa verrata siirtymää paperilehdistä maksullisten verkkopalveluiden käyttäjiksi.En nimittäin usko, että tietokoneelta luettavat verkkolehdet ovat kovinkaan menestyksekkäitä.

Lehtien tulevaisuus paperin ohella on mobiilissa ja muissa lukulaitteissa, kuten tableteissa. Vai mitä mieltä olette?

Meeri kirjoitti...

Mielestäni paperilehden suosiota voidaan tarkastella esimerkiksi siitä kulmasta, että lukijat etsivät hyvin eri asioita paperilta ja netistä.

Kukaan ei taida nykyään enään etsiä uusimpia uutisia paperilehdestä, vaan hakee ne suoraan netistä. Toisaalta, kun haluaa oikein paneutua jonkun jutun taustoihin voi tuntua helpommalta ottaa jotain konkreettista käteensä.

Esimerkiksi tabletit ovat jo askel sinne suuntaan, niitähän voi pitää kädessä lehdenomaisesti toisin kuin kannettavaa. Printtilehden suosio on mielestäni juuri siinä mielenyhtymässä mikä meillä on rentoon aamuun ja kahvihetkeen.

Mielenkiintoista tässä on mielestäni se, että miten kymmenen vuoden päästä on, kun tämän päivän lapset aikuistuvat. Hehän käyttävät netti- ja mobiilipäätteitä kuin vettä vain. Kokevatko he enää halua saada mitään käsinkosketeltavaa?

Tällä hetkellä kuitenkin näkisin, että paperilehtien myynti romahtaa äkkiä jos tabletit onnistuvat luomaan emotionaalisen kytköksen aamukahvin ja lehden välille.

Tiia kirjoitti...

Aivan, tulevaisuutta on vaikea ennustaa!

Tulee mieleen taannoinnen uutisointi ns. peukalosukupolven synnystä, jossa teknologian ja teknologian käyttäjien suhteen esitettiin olevan kahdensuuntainen - me kehitämme teknologiaa ja se kehittää meitä.

Ennen käytettiin etusormea ja nyt tietokonepelien ja tekstiviestien aikakautena peukaloa. Jännä nähdä, miten tabletit ja kosketusnäytöt muokkaavat sormityöskentelyä tulevaisuudessa. Palaammeko etusormella liu'utteluun..:D

(http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/Peukalosukupolvi%20on%20syntynyt/art-1288339428646.html)

Jussi kirjoitti...

Paperi tuhoaa luonnon hyvinvointia. Vastuullinen kuluttaja lukee lehtensä verkossa.
http://jpoli.blogspot.com/2011/06/sanomalehdille-saatava-kova.html