keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Television rooli talousmediana?

Maaliskuussa 2009 uutisoitiin MTV Oy:n lopettavan MTV3-kanavan Kauppalehden Talousuutiset -lähetykset saman vuoden elokuussa. Yhtiö irtisanoi Talousuutisia koskevan yhteistyösopimuksen Kauppalehden kanssa vähentääkseen kustannuksia ja tehostaakseen uutistoimintaa.

Lähde: Mediamonitori - Kauppalehti, YLE, http://www.mediamonitori.fi/index.php/uutiset/televisio/353-mtv-lopettaa-kauppalehden-talousuutiset)

Talousuutisia oli nähty MTV3:lla 1990-luvulta alkaen, joten jollain tasolla uutinen oli tuolloin pettymys. Tosin kun nyt miettii asiaa, ei noista uutisista useinkaan paljoa valitettavasti käteen jäänyt. Talousuutisia on kuitenkin Seitsemän uutisissa, jonka ohjelmapaikkaa pidennettiin, mutta silti jotain puuttuu…

Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen viikkolehti Utain (lähde: http://www.uta.fi/utain/2004k/2/8758.html) julkaisi helmikuussa 2004 kirjoituksen ”Televisio on talouden tyhjä foorumi”, joka puki sanoiksi pettymykseni television talousuutisiin. Kirjoituksen yhteydessä oli osuva lainaus talousuutisten faktoja suoltavasta tyylistä, joka useimmiten meni kuin vesi hanhen selästä:

”Nokian kurssi nousi tänään 1,2 prosenttia. Sijoittajat ennakoivat lähestyvää ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsauksen julkistamista. Pörssipäivä oli muutenkin voitokas; Hex-indeksi kirjattiin päivän päätteeksi 0,5 prosenttia plussalle eilisestä. Hex-indeksin nousua vauhdittivat Nokian lisäksi kolme viikkoa sitten toimitusjohtajaansa vaihtanut UPM-Kymmene sekä hiljattain työntekijöitään irtisanonut Elisa.”

Kyse oli liian valmiiksi pureskellusta tiedosta, joka ei jättänyt tilaa televisionkatsojan pohdinnalle, muuten kuin sijoituspäätösten osalta. Kirjoituksessa haastatellun TT:n talouspoliittisen asiamiehen Penna Urrilan mukaan paljon mielekkäämpää talouskehityksen analysointia olisi pidemmän aikavälin tarkastelu eli talouden trendien tunnustelu. Itsekin vastaanottaisin mieluummin tietoa kuluttajien luottamuksesta talouteen, verotuksen vaikutuksista tai vaikkapa kasvuyrittäjyyden ongelmista.

Kirjoituksen mukaan television toinen heikkous pörssikatsauksissa on hitaus, sillä päätöskursseista kiinnostuneet ovat jo katsoneet ne verkosta. Kirjoituksen julkaisemisen aikaan Kauppalehden Talousuutiset vielä pyörivät MTV3-kanavalla, mutta eivät enää. Televisio on luopunut taloudesta, mikä on sääli. Onneksi ajankohtaisohjelmissa sentään keskustellaan välillä taloudesta ja tutkivaakin journalismia silloin tällöin esiintyy. Mielestäni viikoittaiselle talousohjelmalle voisi kuitenkin olla tilausta, mutta se tulisi tehdä kansankielellä ja keskittyä aiheiltaan vaikkapa juuri kuluttamiseen ja yrittäjyyteen. Samalla voitaisiin pohtia niihin liittyviä veroasioita ja vaikutuksia kansantalouteen.

Valitettavasti en päässyt tiistain vierailuluennolle, mutta jos television ja talouden roolia käsiteltiin siellä, niin oikein mielelläni vastaanotan siitä kommentteja!

3 kommenttia:

Vilma kirjoitti...

Tiistain luennolla Maija Lehmusvirta tarttui myös tähän aiheeseen. Hän kertoi, että Kauppalehden Talousuutisten lopettaessa kolme toimittajaa oli siirtynyt MTV3:n palvelukseen taloustoimittajiksi.

Lehmusvirran mielestä erilliset talousuutiset asettivat haasteen uutisjuttujen tekemiselle. Jos päivän pääuutinen olisi ollut talousmaailmasta, se olisi tullut esittää sekä päälähetyksessä että talousuutisissa. Haasteellisen tästä olisi tehnyt eri näkökulmien löytäminen niin, ettei uutista toisteta samanlaisena molemmissa lähetyksissä. Pidempi lähetysaika antaa hyvän mahdollisuuden käsitellä talousasioita muiden uutisten lomassa. Nyt en muista, kommentoiko Lehmusvirta talousuutisten määrää tämän hetkisissä uutisissa.

Yleistiedon vuoksi talousuutisia pitäisi mielestäni olla jokaisessa uutislähetyksessä. Ja näin taitaa asia myös olla. Ainakin Ylen uutisissa käsitellään usein laajaa yleisöä koskettavia taloustapahtumia, kuten öljyn ja sähkön hintaa. Usein uutiset ovat kuitenkin pinnallisia ja analyysittömiä, kuten jo mainitsitkin. Olen kanssasi samaa mieltä faktapohjaisen pörssilukuja luettelevan uutisen olevan turha ja mielenkiinnoton. Sijoittajatkin tekevät päätöksensä täysin muista lähteistä saamansa tiedon valossa.

Ajankohtaisohjelmissa käsitellään harvoin talousasioita, todennäköisesti katsojaystävällisyyden vuoksi. Uskoisin, että katsojia löytyisi esimerkiksi viikoittaiselle ”viikon talousuutiset” -tyyppiselle katsaukselle, jossa voitaisiin paneutua analysoimaan talousuutisia. Siinä voitaisiin lyhyen pörssikatsauksen lisäksi pohtia kulloinkin ajankohtaisia talousaiheita finanssikriisistä öljyn hintaan ja EU:n maataloustukiin.

Suvi kirjoitti...

Lehmusvirran mukaan talousuutisten määrä ei ole vähentynyt kovin radikaalisti, vaikka Kauppalehden Talousuutiset lopetettiinkin. Muistaakseni Lehmusvirta kertoi, että Seitsemän uutisten ja Kymmenen uutisten talousaiheiden määrä yhteensä on suunnilleen sama, kuin mitä Kauppalehden Talousuutisissa aikoinaan oli. Eli ainakaan MTV3:lla talousuutisten määrä ei ole suuresti muuttunut. Toki talousaiheiden painotus saattaa katsojasta tuntua nykyään vähäisemmältä, koska erillisiä talousuutisia ei enää ole.

Ajankohtaisohjelmissa sen sijaan ei todellakaan käsitellä paljon talousasioita, mikä johtuu varmaankin osaksi Vilman mainitsemasta katsojaystävällisyydestä. Esimerkiksi MTV3:lla ei ole kuin yksi ajankohtaisohjelma (45 minuuttia), niinkuin Maija Lehmusvirtakin totesi, joten siihen ei välttämättä edes haluta ottaa kovin talouspainotteisia juttuja mahdollisimman suurten katsojalukujen takaamiseksi. Ehkä suurin osa kansalaisista ei kuitenkaan ole kiinnostuneita talouden kiemuroista. Olen Vilman kanssa kuitenkin samaa mieltä siitä, että viikoittainen talousuutisia käsittelevä katsaus voisi saada yllättävänkin paljon katsojia. Voisin jopa itse kiinnostua tällaisesta ohjelmasta, vaikka en muuten televisiouutisia seuraakaan.

Tiia kirjoitti...

Kiitos Vilma ja Suvi kommenteistanne! Mukavaa, että laitoitte myös asiaa tuolta vierailuluennolta.

Kyllä tosiaan nykyuutiset taitavat riittää talouden päivänpolttaviin tiedotuksiin, mutta keskustelu- ja ajankohtaisohjelmatarjontaa voisi laajentaa.

Enkä välttämättä tarkoita puisevien ohjauskoron tyyppisten asioiden läpikäymistä, vaan enemmän ehkä Kuningaskuluttaja-tyyppisen ohjelman luomista. Kyseisessä ohjelmassa kylläkin vertaillaan esimerkiksi tiskiharjoja, mitä en talousohjelmaan toisi. Mutta kansanläheinen ohjelma lainanottamisesta, säästämisestä ja veroasioista toisi kansalle näkemystä oman toiminnan vaikutuksista laajempaan kansantalouteen.